Milioni za usluge koje će uskoro biti besplatne?!

Dok iz Vlade RS najavljuju da će uskoro savjetovanja u elektroenergetskom sektoru biti besplatna, iz Elektroprivrede RS za pomenute usluge izdvajaju milione maraka!

Pomoćnik ministra industrije, rudarstva i energetike RS Milan Baštinac prilikom izlaganja na posljednjem zasjedanju Narodne skupštine RS, koje je održano prošle sedmice, rekao je da će se besplatno savjetovanje omogućiti putem projekata sa stranim ambasadama.

– Nastojimo da iskoristimo sve mogućnosti u vidu donacija i besplatnog savjetovanja, krenuvši od Evropske energetske zajednice, pa da ovog konkretnog projekta strategije koji je finansirala ambasada Velike Britanije. To je početak saradnje na projektu koji će finansirati pomenuta ambasada, a koji se odnosi na urgentne potrebe Elektroprivrede RS u smislu restruktuiranja, organizacionog djelovanja i otvaranja tržišta. To će isto biti projekat koji će raditi američka i engleska konsultantska kuća “PricewaterhouseCoopers” zajedno sa nama i to će opet biti nešto što je dobro i što smo donijeli u naše institucije a nismo izdvojili nikakva sredstva – rekao je Baštinac.

Vezana vijest:

Poslanici SDS-a i SNSD-a: Ko izvlači novac iz Elektroprivrede RS?!

Imajući pomenuto u vidu potpuno je nejasno zašto je onda Elektroprivreda RS u posljednjih godinu i po dana izdvojila gotovo šest miliona maraka za usluge koje će, kako je najavljeno, vrlo brzo biti potpuno besplatne.

U septembru prošle godine „Elektrodistribucija Pale“ je u vrijednosti od 890 000 maraka (plus PDV), putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, sklopila ugovor sa firmom „Business Excellence Consulting Group“ (BECG) na osnovu „Usluge savjetovanja u oblasti poslovanja i upravljanja i srodne usluge“. Sa istom firmom poslove su sklopili i ZP Elektro-Bijeljina (podaci te isplaćena cifra nedostupni), MH Elektroprivreda RS a.d. Trebinje u vrijednosti 860 000 maraka + PDV, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje 798 000 maraka + PDV, ZP Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad 815 000 maraka + PDV, ZP Elektrokrajina a.d. Banjaluka 1 110 000 maraka + PDV, te ZP Hidroelektrane na Vrbasu 665 000 maraka + PDV.

Sumnju u čitav posao pojačala je i činjenica, kako je otkrio novinar portala Buka Milovan Matić, što pomenuta firma nema nikakav kontakt, adresu na kojoj se ne mogu pronaći, samo tri zaposlena a poslovi sa Elektroprivredom RS su jedini koje je ikada imala.

BECG, firma koja je od Elektroprivrede RS dobila i više nego unosne a istovremeno i pri izvršenju teško dokazive poslove, osnovana je 5. septembra 2016. godine. Na njenom čelu, bar prema dostupnim podacima, nalazi se Drago Zečević, nepoznat široj javnosti, sa kojim novinari nisu uspjeli stupiti u kontakt i pored višesedmičnih pokušaja.

Čitava priča na kraju je završila i u Narodnoj skupštini RS, gdje je poslanik SDS-a Davor Šešić javno zatražio odgovore na mnogobrojna otvorena pitanja kada su u pitanju poslovi koje je ERS realizovao sa firmom BECG, a podršku mu je dao i SNSD-ov poslanik Igor Žunić.

Ministarstvo industrije, rudarstva i energetike RS, ali ni rukovodstvo Elektroprivrede RS još uvijek nisu dali nikakve konkretne odgovore o pomenutim poslovima.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*
*