Dogovoren dolazak ruskih ljekara u Banjaluku

Pacijenti iz Srpske mogli bi uskoro da na potrebno liječenje odlaze i u Sankt Peterburg, dok bi ljekari iz Rusije trebalo da dolaze u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

Dogovorili su to ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić tokom posjete ovom ruskom gradu, gdje su razgovarali sa predstavnicima zdravstvenih organizacija.

Sa zamjenicom predsjednika Komiteta za zdravlje Sankt Peterburga Janom Stanislavovnom razmotrili su mogućnosti buduće saradnje u oblasti liječenja i razmjene kadra, ali i mogućnostima da se Srpska snabdijeva lijekovima i medicinskom opremom iz Rusije.

– Razgovarali smo o mogućnostima da vakcine, insulini i drugi lijekovi, te medicinska oprema i pomagala dođu na tržište Republike Srpske po dosta nižim cijenama nego što su one po kojima ih sada nabavljamo od zapadnoevropskih kompanija – rekao je ministar Bogdanić.

Tokom posjete Kliničkiom naučnopraktičnom centru za onkologiju u Sankt Peterburgu upoznali su se i sa inovativnim pomacima u dijagnostici i liječenju onkoloških pacijenata.

Foto Vlada RS/RAS Srbija

– Cijene liječenja u ovom centru su vrlo prihvatljive i tu bi mogli da dolaze naši pacijenti kojima je potrebno ovo liječenje. Posjetili smo i institut za pozitronsku terapiju i već smo predali dokumentaciju za dvoje djece iz RS koja bi trebalo da se u centru liječe besplatno ove godine. Oni su predsjedniku RS ranije obećali da će svake godine primati jedno-dvoje djece kojima je potrebna ova vrsta terapije – kaže Bogdanić.

Po njegovim riječima, posjeta je bila uspješna, a domaćini su bili veoma zainteresovani da Srpskoj pomognu u ovoj oblasti.

On ističe i da će o mogućnostima koje se nude u Rusiji upoznati i kolege u Federaciji BiH, da bi i oni mogli da ih koriste.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*
*