“Komisija za Srebrenicu je radila pod pritiskom”: Govedarica zadovoljan što su zaključci usaglašeni

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica izrazio je zadovoljstvo što su u parlamentu Republike Srpske usaglašeni zaključci u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu.

Tokom skupštinske rasprave u vezi sa informacijom o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Govedarica je rekao da je rasprava o ovoj temi još teža jer je pod pritiskom predizbornih aktivnosti.

On kaže da je u vrijeme kada je sačinjen izvještaj bilo političkih pritisaka međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, koje je najviše na svojim leđima osjetio SDS.

– Komisija za Srebrenicu je radila pod pritiskom, ali je učinila i značajne iskorake jer u izvještaju nigdje nije događaje u Srebrenici okarakterisala kao genocid – istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, u izvještaju Komisije ne postoji politička i vojna odgovornost vrha Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije za događaje u Srebrenici.

Govedarica zaključuje da je greška Vlade Republike Srpske što nije obezbijedila kontinuitet izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice.

Samostalni poslanik Zlatko Maksimović smatra da je izvještajem Komisije za Srebrenicu srpskom narodu učinjena velika nepravda.

– Treba utvrditi potpunu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. Godine – istakao je Maksimović.

On je rekao da podržava usaglašene zaključke između dva politička bloka u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja zajedničkih zaključaka u parlamentu Republike Srpske u vezi sa ovim izvještajem.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*
*